KAUSTISEN KALASTUSKUNTA
[ Kaustisen yhteisten vesialueiden osakaskunta ]

Kalawartin UKK

Miksi tällainen kisa?
-Päätimme kokeilla, onko täällä kysyntää ja kiinnostusta lajikalastuskilpailulle. Kisa on säännöiltään hyvin pitkälle Helsingin kalamaratonin "hengessä". Tällä tapahtumalla voidaan kartoittaa paikallisten kalakantojen tilaa ja lajien elinpaikkoja. Toivomme hartaasti, että tämä herättää kiinnostusta ja jää jokakesäiseksi tapahtumaksi rikastuttamaan paikallista vapaa-ajankalastusharrastustoimintaa.

Mistä nimi Kalawartti?
-Helsingin Kalamaraton kestää 24h. Kalawartti on siitä neljännes. Eli vartti. Eli kuusi tuntia.
Lisäksi saalistettavia kalalajeja on käytännössä noin 15 kpl...

Saako lisäpisteitä, jos saa monta saman lajin kalaa?
- Ei. Yksi kala/laji riittää ja tarkoituksena on saada saaliiksi mahdollisimman monta lajia.

Onko kaikkien joukkueen jäsenten osallistuttava kalastamiseen?
- Ei ole. Joukkueessa voi olla esimerkiksi yksi henkilö, joka toimii vain autonkuljettajana tai huoltajana kun muut kalastavat.

Voiko joukkueessa olla kolme alle 15-vuotiasta jäsentä?
- Kyllä. Joukkueessa saa olla enintään 4 jäsentä, joista enintään kaksi täysi-ikäisiä. Joukkueessa voi siis olla vaikkapa kolme tai neljä alaikäistä jäsentä eikä yhtään aikuista.

Miten eri kalalajien saaminen todistetaan?
- Kaikki täysimittaiset ja rauhoittamattomat kalat otetaan mukaan ja tuodaan Pappilanniemeen kilpailun päätyttyä. Alamittaisista ja rauhoitetuista kaloista pitää ottaa kuva, jossa näkyy tunnistettavasti kala ja kisapassi. Muista ottaa kaikista kalalajeista kuva ja lähettää se nopeasti kilpailun whatsapp-ryhmään, sillä tasatuloksen tullessa paremmuuden ratkaisee kalastukseen käytetty aika! Kannattaa ottaa kylmälaukku mukaan, niin kalat säilyvät tuoreina.

Meillä ei ole autoa käytettävissä, voidaanko osallistua kilpailuun?
- Kyllä. Liikkuminen rajoittuu silloin merkittävästi, mutta kilpailussa voi kalastaa esimerkiksi vain Pappilanniemen lähialueella, josta voi saada saaliiksi ainakin 11 eri kalalajia.

Miksi pitää olla puhelin tai kamera mukana?
- Kilpailuun perustetaan whatsapp-ryhmä, johon on tarkoitus ilmoittaa kaikki saaliskalat ja nopeimmin 5 kalalajia saalistanut joukkue palkitaan. Lisäksi rauhoitetuista ja alamittaisista kaloista pitää ottaa kuva ja vapauttaa ne heti kuvaamisen jälkeen, niitä ei saa tuoda kisan jälkeiseen tarkastukseen.

Pitääkö kilpailun loputtua olla Pappilanniemessä kello 22.00 paikalla?
- Kilpailu päättyy kello 22.00, kuvat pitää lähettää viimeistään kello 22.05 ja takaisin Pappilanniemeen pitää palata kello 22.30 mennessä.

Mitä palkintoja kilpailussa on?
- Kolmelle parhaalle joukkueelle hyvät palkinnot ja myös ensimmäisenä 5 eri kalalajia saanut joukkue palkitaan. Lisäksi kaikkien joukkueiden kesken tullaan huhujen mukaan arpomaan yksi palkinto. Tarkemmat tiedot palkinnoista lähempänä kilpailua.

Voiko kalastaa veneestä?
- Ei. Kilpailussa kalastetaan vain rannalta, kahlata saa kumisaappaan syvyyteen. Veneellä saa toki siirtyä kilpailun aikana vaikka saareen, mutta ei saa kalastaa veneestä.

Mikä on hauen alamitta?
- Hauella ei ole alamittaa. Kuhalla on 42cm. Taimen ja harjus on rauhoitettuja, joten ne tulee vapauttaa nopeasti kuvan ottamisen jälkeen.

Saako Mosalankoskella onkia?
- Ei. Koskilla on voimassa normaalit koskikalastussäännöt eli kisan aikana Mosalankoskella saa kalastaa vieheellä tai perholla.

Onko kisassa jotain ylimääräsiä valvojia, vai miten voidaan estää huijaaminen?
- Kilpailun lähtökohtana on osallistujien välinen luottamus. Kuka haluaisi tuhota tämän perustan, ottaa riskin kiinnijäämisestä ja kantaa kiinnijäämisen tuoman ikuisen epärehellisen leiman? Meillä on muutama ulkopuolinen seuramassa kilpailua, mutta sitäkin enemmän tarkaavaisia silmäpareja samoilla kalavesillä liikkuvina kilpailun osallistujina, jotka varmasti haluavat käräyttää jokaisen epärehellisen yrittäjän, joten riski kiinnijäämiseen on suuri.

Mitä, jos ei osaa tunnistaa kaikkia kalalajeja?
- Ei hätää. Opettele tunnistamaan taimen ja harjus. Ota niistä kuva. Kaikki muut kalat (kuha yli 42 senttisenä) voit huoletta tuoda kilpailun jälkeen tunnistettaviksi. Tuomaristo hoitaa homman siitä eteenpäin.

...


Takaisin etusivulle